HİZMETLERİMİZ
GAYRİMENKUL PAZARLAMASI
Türkiye’de hiçbir eğitim ya da donanım koşuluna bağlanmadığı için, herkesin yapabileceği bir iş olarak görülen ‘’emlakçılık’’ , kamuoyu’ nda hiç de iyi bir imaja sahip değildir.
Batılı ülkelerde, kamusal otoritenin izni veya kamusal otoritenin yetkilendirildiği sivil otoritelerin iznine bağlı olan emlakçılık faaliyetleri, sözü edilen ülkelerde, her şeyden önce profesyonel bir meslek olarak kabul edilir ve itibar görür. Ülkemizde ise; her türlü mesleğin (futbolcu, sanatçı, asker, bankacı, öğrtemen, memur..) emeklileri, eşi-dostu tarafından ‘’ağzı laf yaptığı’’ için emlakçılığa özendirilmiş hanımların, apartman görevlileri, muhtarlar, bakkallar.. gibi mesleklerin mensuplarının ‘’değerli’’ katkılarıyla durum pek iç açıcı değildir. Verilen hizmet sinema teşrifatçılığını andırmasına karşın, talep edilen bedel, çoğu zaman ‘’bahşiş-ötesi’’dir. Bu durumu sağlıksız buluyorsanız; lütfen bir tüketici olarak, hizmet talep ederken; neye göre seçici davrandığınızı kendinize sorunuz!..
Kişilerin ya da kurumların gayrimenkul konusunda alacakları kimi kararlar yaşamsal önemdedirler. İşte, bilgi, deneyim ve güvenilirliğiyle, bu kararların oluşmasına yardımcı olması beklenen emlakçının; iş tarifinin, liyakatının, kimliğinin önemi buradadır.
Gayrimenkul pazarlaması konusunda dört değişik talebe (Satıcı-Kiraya Veren, Alıcı-Kiracı) yönelik sunduğumuz hizmetler:
Satıcılara/ Kiraya Verenlere Yönelik Hizmetlerimiz:
-
Birinci Adım: ‘’Satış - Yıllık Kira değerinin tespiti için ekspertiz.’’ Satıcının /Kiraya Verenin satmaya/kiraya vermeye razı olduğu rakam, bizim tespit ettiğimiz değerin altında ise; mutlak satıcıyı/kiraya vereni uyarıyoruz. Eğer satıcı/kiraya veren bu durumu bilmesine karşın çeşitli nedenlerle kendi fiyatında ısrarlı ise müşteri rakamını esas alarak pazarlama faaliyetine başlıyoruz.
Satıcı/Kiraya Veren’in talep ettiği değer, bizim tespit ettiğimiz değerin %10 veya daha üstünde bir değerse, durumu yine satıcı/kiraya veren’e aktararak , fiyatında ısrar etmesi halinde hizmeti üstlenmeyebiliyoruz.
-
İkinci Adım: Fiyat oluşturulduktan sonra; satıcı/kiraya veren’e 2 seçenek sunuyoruz:
1.Sözleşmeli Hizmet
2. Sözleşmesiz Hizmet
-
‘’…….Gayrimenkul tellallığı akti( emlakçılık sözleşmesi) yazılı şekilde yapılmadıkça muteber değildir. ‘’ (Borçlar Kanunu 404. Madde).
Hizmetin niteliğini,kapsamını,süresini,bedelini ve tarafların karşılıklı yükümlülükleriniiçeren bir yazılı sözleşme yapmak, hem yasal hem de moral normlar açısından Batı Dünyası’nda zorunludur.
Ülkemizde ise gerek aracıların bunu zaman zaman suistimal etmeleri, gerekse mal sahiplerinin kendilerini bağlı saymak istememeleri gibi nedenlerle çok az uygulama alanı bulan yazılı sözleşme kurumunun yokluğu,bazen çok ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Çok sayıda emlakçıyı satmak/kiraya vermek istediği gayrimenkul haberdar ederek malını hızlı ve en iyi şartlarda satabileceğini/kiraya verebileceğini sanan mal sahipleri bir süre sonra sorumsuzca getirilen ziyaretçilerden bunalmakta ve hatta satmaktan/kiraya vermekten vazgeçmektedirler.
İlginç ve yaygın bir diğer uygulama ise aynı gayrimenkulün değişik emlakçıların gazete ilanlarında farklı fiyatlarla-farklı‘’özelliklerle’’yer almasıdır. Bu ise,en hafif deyimle tüketicinin yanıltılmasıdır. Bu ve benzeri yöntemlerle uzun süre satılamayan/kiralanamayan gayrimenkuller, çok sayıda kişinin bilgilendiği ancak ilgilenmediği bir hale gelmekte ve sonuçta da ciddi tenzilatlarla pazarlanmak zorunda kalmaktadır.
Bir diğer yaygın uygulamada satıcı/kiraya veren tarafından ‘’şu rakamın üstü senindir’’ şeklinde emlakçıların extra-primlendirilmesidir. Şirket olarak bu tutumu eline geçen paranın çok üstünde satılmış/kiraya verilmiş kendi gayrimenkulünün getirisine uzak kalan satıcı/kiraya veren için aptallık, edinilmesinde zerrece emeği olmadığı gayrimenkulün satışı/kiraya verilmesi ile yüksek ve haksız kazanç elde eden için ahlaksızlık, daha ucuza alabileceği/kiralayabileceği bir gayrimenkulü salt satıcı/ kiraya veren-aracı arasındaki bu anlaşma nedeni ile pahalıya almak/kiralamak zorunda kalan alıcı/kiracı için, aldatılmışlık olarak yorumluyoruz.
Sonuç olarak şirketimiz yazılı sözleşme ile hizmet vermeyi tercih etmektedir. Bu konudaki yöntemimiz, satıcı/kiraya veren ile;koşullarını, süresini birlikte belirleyeceğimiz yazılı bir sözleşme tanzim ederek o sözleşmeye uygun hizmet üretmektedir. 60 günden kısa olamayacak bu sözleşmede yer alacak standart taahhütlerimizden bazıları şunlardır:
-
Hürriyet gazetesinde ilan vermek.
-
Müşterinin izni / isteği halinde gayrimenkule tabela, afiş ya da pankart asmak.
-
Gayrimenkule ilişkin sunum dosyası hazırlayarak potansiyel alıcı/kiracı olabileceklere ulaştırmak.
-
Satıcı/ Kiraya veren ‘in belirleyeceği gün ve saatlerde yer göstermek.
-
Pazarlama faaliyetleri konusunda haftada en az bir kere müşteriye bilgi vermek.
-
Alma/ Kiralama iradesi ve yeterliliği, yeterince test edilmeden, satıcı/kiraya veren ile alıcı/kiracıyı görüştürmemek.
-
Satıcı/Kiraya veren’in kimliği ve satmak/kiraya verme nedeni konusunda tüm ketumiyet kurallarına uymak.
-
Satıcı/ Kiraya veren’in, sözleşme süresi içinde ortaya çıkan iktisadi dalgalanmalardan en az düzeyde etkilenmesini temin için her türlü önlemi almak.
-
Tarafların anlaşması halinde; ön sözleşme’nin düzelmesini sağlamak.
-
Tüm hukuki işlem ve formalitelerin yerine getirilmesinde taraflara yardımcı olmak ve eşlik etmek.
2. Sözleşmesiz Hizmet;
Alıcı/Kiracılara Yönelik Hizmetlerimiz:
Satıcılara /Kiraya verenlere yönelik hizmetlerimizde olduğu gibi burada da müşterilerimize iki seçenek sunuyoruz:
Bu hizmet şeklindede yazılı sözleşme yapılmakla birlikte kapsamı çok dar tutulmuştur. Özetle bu yöntemle satıcı/kiraya veren, şirketimizce gayrimenkulüne alıcı/kiracı bulunması halinde şirketimizin aracılığını ve hizmet bedeli ödemeyi kabul ettiğini bildirir kısa bir belge imzalar. Sözleşmeli hizmetten farkı, tarafların bir alışveriş konusu doğmadan, karşılıklı hiçbir yükümlülük ya da taahhütlerinin olmamasıdır.
-
Sözleşmeli Hizmet: